Dobânzile fixe în 2018

Ce poate fi mai bine decât siguranța unei dobânzi și a unei rate fixe pe toată perioada unui credit imobiliar?

Știai că Verida oferă încă din 2008 credite imobiliare cu dobândă fixă? Da, din 2008 când puțini clienți erau informați de riscurile unei dobânzi variabile prin creșterea indicilor din piață, Robor, de exemplu.

Este adevărat că o dobândă variabilă este mai mică decât una fixă, dar știi și de ce?
Pentru că acordarea unei dobânzi fixe pe toată perioada creditului (max. 30 de ani în cazul Verida) înseamnă siguranța și liniștea clientului că rata lunară va fi mereu aceeași, indiferent de fluctuațiile indicilor bancari. Pe de altă parte, o dobândă fixă mai înseamnă și un risc asumat de compania care acordă creditul.

Practic, riscul asumat de client la o dobândă variabilă, îl preluăm noi oferind o dobândă fixă!
Nu ai treabă cu ROBORUL sau EURIBORUL, doar să-ți plătești rata; fixă, evident!
Acestea sunt cele mai importante 2 motive pentru care un credit cu dobândă fixă va fi mereu puțin mai scump decât unul cu dobândă variabilă.

Acestea fiind spuse, am ajuns în 2018, iar pentru prima dată după 10 ani, au început să fie promovate și creditele imobiliare cu dobândă fixă la bănci.
Bineînțeles există diverse metode de promovare astfel încât trebuie să fim atenți la ofertă: unele bănci oferă dobândă fixă 5 sau 7 ani din…30. Asta înseamnă că un astfel de credit este sigur doar într-o mică parte a vieții acestuia, iar între timp indicii pot crește nestingheriți și tu te poți trezi că după 5 sau 7 ani plătești o rată mult mai mare decât ai plănuit.

Să revenim la 2018 și urcarea neobosită a Roborului pe care o vedem peste tot în mass media și mai ales în ratele care cresc din ce în ce mai mult.

Ce este de făcut?

În primul rând trebuie să ne informăm atunci când luăm un credit și să comparăm dobânzile fixe cu dobânzi fixe și variabilele cu variabilele pentru că o dobândă variabila poate părea apetisantă pe moment, “mmm, 4-5%, iau așa că e mai ieftin, de ce să iau cu 7-8% fixa?” și apoi indicele crește și tot crește și odată cu el și rata lunară și parcă nu mai arată așa ieftin. Ca să fac o analogie brută: este ca și cum îți iei un aspirator ieftin și se strică după 2 ani când puteai să investești într-unul puțin mai scump și nu mai trebuia să îți cumperi altul 10 ani.

  • Dobânda este fixă sau variabilă?
  • Cât timp am dobândă fixă?
  • Sunt pregătit(ă) să îmi asum riscul creșterii ratei?

După acest scurt moment de informare financiară, avem și un anunț:

Pentru a veni în ajutorul clienților care își doresc achiziția sau renovarea unei proprietăți și în același timp vor siguranța că timp de maxim 30 de ani au dobândă și rată fixă, Verida a lansat o nouă ofertă pentru toate creditele noi: Dobândă FIXĂ de la 7,5% pe an, DAE de la 8,27%.

Dar ai zis că e fixă, ce înseamnă “de la”?
La Verida analizăm fiecare client în parte și încercam să găsim soluții pentru fiecare dosar, iar pentru că acceptăm o gamă foarte largă de venituri, nu avem un tipar al analizei clientului. Astfel încât “de la” înseamnă că dobânda este diferită de la client la client, însă odată stabilită, aceasta rămâne fixă pe toată perioada creditului (max. 30 de ani).

Află mai multe detalii despre credite în funcție de veniturile tale:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.