Managementul Finanțelor Personale

Expertii financiari au creat mai multe tipuri de bugete, astfel incat sa puteti alege varianta potrivita pentru voi. Desi cele mai cunoscute tipuri de buget (saptamanal, lunar, anual) sunt si cele mai des folosite, va prezentam mai jos alte modele care va vor ajuta sa va gestionati mai bine finantele personale.

Bugetul de necesitati 
Un buget de necesitati este, in mare, un plan pentru cheltuielile de baza: locuinta, mancare, haine si transport.
In cazul pierderii locului de munca, a unei urgente medicale sau a altor probleme, va puteti afla in situatia de a reduce toate cheltuielile ne-esentiale. Cea mai buna metoda de a depasi astfel de perioade este sa aveti un plan de rezerva cu un buget de necesitati. Pe cat posibil incercati sa tineti cheltuielile esentiale la 50-60% din venitul net.

Buget pentru evenimente speciale 
Un astfel de buget se potriveste obiectivelor pe termen lung precum nunta, achizitionarea unei locuinte sau a unei masini, renuntarea la locul de munca pentru a va deschide o afacere etc. Aceste bugete necesita revizuire anuala sau la cativa ani si multa planificare.

Bugetul bazat pe formula 50-20-30
Metoda echilibrului bugetar, popularizata de Elizabeth Warren si Amelia Tyagi se mai numeste si metoda 50-20-30 in functie de procentul alocat unor categorii. 50% din venitul net total este alocat nevoilor, 20% economiilor si 30% dorintelor. Aceasta metoda 50-20-30 este usor de respectat. Ideea acestei metode este sa nu aveti o multime de categorii in care sa va impartiti cheltuielile ci doar 3.
Nevoile constau in cheltuieli precum rata, utilitatile, haine, alimente, transport, sanatate etc. Cu alte cuvinte, lucrurile fara de care nu puteti trai.
Economiile sunt fondurile de urgenta, pentru pensionare, pentru achitarea creditelor, pentru achizitii de valoare etc.
Iar dorintele inseamna restul: distractiile, calatoriile, telefonul nou pe care vreti sa il cumparati, hainele (altele in afara celor strict necesare) si orice altceva va doriti.
Riscul cel mai mare pentru acest buget este ca il puteti depasi cu usurinta, pentru ca nu prevedeti sume limita pentru orice tip de cheltuiala, este foarte usor sa cheltuiti mai mult pe alimente si apoi sa va amintiti ca aveti nevoie si de benzina. Pentru a evita astfel de situatii, va recomandam sa supra-estimati cheltuielile pentru fiecare din cele 3 categorii, astfel incat sa puteti muta sumele dintr-o parte in alta, daca va fi cazul.

Bugetul doar cu bani gheata 
Cunoscuta si ca metoda plicurilor folosita de parintii sau bunicii vostri. Dupa ce va calculati sumele alocate pentru fiecare categorie in parte, retrageti toti banii de pe card si ii repartizati in plicurile dedicate fiecarei categorii. Si folositi doar banii pe care ii aveti in acel plic!
Nu uitati insa sa va pregatiti si un plic pentru economii sau urgente.
Daca va luptati cu obiceiul de a cheltui prea mult in fiecare luna, acest tip de buget va poate fi de folos. Odata ce s-au terminat banii dintr-un plic, nu mai aveti de unde sa luati altii.

Bugetul cu suma zero
Aceasta metoda presupune ca fiecare leu are o destinatie. Veniturile totale corespund cu cheltuielile totale. In cheltuieli, in acest caz, sunt incluse si economiile si fondurile de urgenta. Destinatia unor bani poate fi categoria alimente sau transport iar a altora conturile de economii.
Acesta metoda este potrivita pentru persoanele care vor sa aiba control total asupra banilor dar necesita timp pentru planificare si urmarire a veniturilor si cheltuielilor.

Bugetul 60%
Similar cu metoda 50-20-30, aceasta foloseste procente pentru administrarea finantelor in locul sumelor fixe. Creatorul metodei, Richard Jenkins considera ca bugetarea este foarte obositoare, de aceea propune folosirea procentelor.
60% din venituri este alocat pentru cheltuielile “angajate” deja precum rata/chiria, alimentele, hainele de baza, combustibilul pentru masini, asigurarile, utilitatile. Diferenta fata de categoria nevoi din metoda 50-20-30 consta in faptul ca procentul de 60% cuprinde toate cheltuielile – inclusiv dorinte precum abonamentul la sala de fitness sau ratele la telefonul cel nou.
Restul de 40% se imparte in 4 categorii cu 10% alocat pentru fiecare.
Pensie – Fie ca alegeti sa contribuiti la Pilonul III de pensii private sau sa depuneti bani intr-un cont, economisiti lunar 10% din venitul vostru pentru pensie. Cand veti ajunge la momentul pensionarii va veti multumi.
Economiile pe termen lung – Aici este inclus si fondul de urgenta
Economiile pe termen scurt –Pentru aceasta categorie alegeti optiuni de depozite care va permit retragerea banilor oricand fara penalizari. Sumele din aceasta categorie sunt folosite pentru vacante, cheltuieli neprevazute sau altele de valoare mare. Ideea principala este sa puteti folosi banii cand aveti nevoie de ei.
Cheltuielile pentru dorinte –Ultimii 10% includ dorintele. Aici includeti cheltuieli precum mancatul in oras sau distractiile.
Principalul avantaj al acestui tip de buget este ca, folosind doar 60% din venit pentru cheltuieli, va permite sa economisiti mai mult decat in mod obisnuit.
Dificultatea consta in tendinta de a nu va mai monitoriza cheltuielile, bazandu-va doar pe procentele alocate si astfel sa va depasiti bugetul.

Bugetul “niciun buget” 
Pentru aceasta metoda trebuie sa aveti grija doar sa nu va depasiti veniturile si sa folositi cardurile de credit sau descoperitul de cont. Nu este nevoie nici macar sa va ma urmariti cheltuielile.
Pare greu de crezut, insa aceasta metoda functioneaza pentru unele persoane. Insa, pentru cele care au tendinta de a cheltui prea mult, este de evitat. De asemenea, asigurati-va ca va prioritizati procesul de economisire.

Bugetul bazat pe valori
Aceasta metoda se bazeaza pe setul de valori personale nu pe bunuri de valoare. Si pentru aceasta metoda va trebui sa va monitorizati cheltuielile, dar, aceasta este partea frumoasa, banii ii alocati pentru lucrurile importante pentru voi.
Daca, de exemplu, va doriti sa calatoriti, veti aloca mai multi bani acestei categorii, fara sa va simtiti vinovati.
Aceasta metoda este potrivita pentru persoanele cu venituri peste medie si care sunt foarte disciplinate din punct de vedere financiar.

Bugetul DIY 
Pentru aceasta metoda, va creati propriul buget, folosind orice mix de tehnici care considerati ca vi se potrivesc. Trebuie doar sa va stabiliti obiectivul si sa fiti realisti in ceea ce priveste obiceiurile pe care le aveti.

Indiferent de tipul de buget pe care alegeti sa il folositi, aveti grija sa nu il depasiti.

Sursa viatafaradatorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.