Costurile creditului cu ipotecă

Pasul 5

Ca orice alt produs pe care îl cumperi, un credit cu ipotecă are și el costuri. Iată mai jos câteva componente pe care trebuie le iei în considerare :

Rata dobânzii

Este de obicei principala componentă și poate fi fixă sau variabilă. Trebuie să fii atent să nu compari un credit cu rată fixă cu un credit cu rată variabilă (e ca și cum ai compara mere cu pere). În multe cazuri prezentarea ofertei te poate induce în eroare. Verifică dacă rata dobânzii prezentată este relevantă pe întreaga perioadă a creditului, sau este doar o ofertă valabilă pe o perioadă scurtă de timp și care ulterior, poate crește semnificativ, făcând astfel creditul să devină foarte scump.

Fii foarte atent asupra perioadei în care rata dobânzii este fixă și afla cum se vor modifica ratele tale lunare în momentul în care dobânda va deveni variabilă. Atunci când dobânda este variabilă este important să știi elementele la care se raportează. Dobânda se poate schimba în funcție de un index care nu ține de decizia creditorului (ROBOR/Euribor/ Libor/ etc), dar și de alți factori care țin de strategia creditorului.

La Verida noi îți propunem un credit cu ipotecă inteligent: 30 ani Aceeași Rată, în dolari, a cărui dobândă nu se va schimba pe toată perioada împrumutului și care este singurul credit din România cu rată fixă în USD (dolari americani) pentru întreaga perioadă.

Comisionul lunar

Verifică dacă există un comision lunar – acesta este un cost adițional pe care îl vei plăti în fiecare lună, ce poate ajunge până la 0.5% lunar din valoarea soldului, ceea ce înseamnă un cost adițional de peste 6% pe an peste rata dobânzii! Aceste comisioane lunare pot purta diferite nume, cum ar fi: comision de administrare. Astfel, este important să înțelegi ce reprezintă fiecare denumire.

Exemplu de calcul al creditului cu ipotecă:

Prin creditul cu ipotecă 30 ani Aceeasi Rata vă asigurăm, conform contractului de credit, că nu vom schimba niciodată plata lunară.

 

Spre exemplificare:

Exemplu de calcul: Pentru un credit VERIDA în valoare de 45.000 USD pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă de 7,5% fixă pe 30 ani, rata lunara este de 326 USD. Comisioanele percepute de Verida pentru majoritatea creditelor sunt comisionul de acordare de 500 USD, care se retine o singura data din credit, la momentul acordarii creditului si comisionul de administrare lunar de 0,03% aplicabil la soldul creditului. Dobânda anuală efectivă: 8,27%. Valoare totală plătibilă in 360 de rate: 117.580 USD. Legislatia privind protectia consumatorilor, OUG 52/2016, da dreptul consumatorilor sa solicite conversia creditului in moneda in care isi realizeaza majoritatea veniturilor sau in cea a tarii de rezidenta. Creditul se va rambursa in moneda in care a fost acordat si anume DOLARI SUA.