Cum aleg un credit cu ipotecă?

Pasul 3

Cum aleg un credit cu ipotecă? 

Pe piață există mai multe tipuri și variante de credite cu ipotecă. Cu siguranță nu iei un credit cu ipotecă în fiecare zi, așa că poate să ți se pară dificil să îl alegi pe cel mai potrivit. Înțelegem că este o decizie dificilă și, pentru a simplica totul pentru tine, îți propunem, bazat pe experiența noastră, să ai în vedere 5 criterii pentru alegerea unui credit cu ipotecă:

  • Scopul creditului

Există mai multe tipuri de credite pentru diverse scopuri (de achiziție, de renovare, pentru extinderea locuinței, de consum cu ipotecă etc.). Astfel, este important să îl alegi pe cel care se suprapune scopului tău.

  • Flexibilitatea

Un credit cu ipotecă reprezintă un angajament pe termen lung, de aceea ți-ar fi de mare ajutor să ai un grad de flexibilitate în legătură cu:

Comisionul de analiză dosar – la acordarea creditului se plătește un comision de analiză a dosarului deoarece și pentru noi există costuri suplimentare de întocmire a documentației, de analiză financiară, de analiză legală etc. Acest comision diferă substanțial pe piață, de la un finanțator la altul, astfel încât ar trebui să fie prezent pe lista ta de comparație.

Ratele lunare – atunci când cumperi o locuință ai și alte costuri adiționale semnificative, ce pot fi mai greu de acoperit, în special când aceasta se întampla la începutul drumului tău profesional. Există produse care îți oferă o perioadă de grație în interiorul căreia nu returnezi nimic din capitalul împrumutat. Noi te sfătuim să alegi această variantă doar dacă este absolut necesar pentru că te va costa mai mult în viitor. Verida a decis să introducă creditul 30 ani Aceeași Rată, prin care te asigurăm că valoarea dobânzii și a ratei lunare rămâne fixă pe toata durata împrumutului. Acest credit se va acorda și rambursa numai în dolari.

  • Suma maximă pe care o poți obține

Aceasta se calculează în funcție de nivelul veniturilor tale lunare, dar și în functie de anumite caracteristici ale produselor de creditare. Pentru un calcul detaliat te rugăm să  contactezi și unul din ofițerii nostri de credit, care îți va oferi toate informațiile necesare.

Te invităm să realizezi cateva simulari în calculatorul de credite de pe acest site, pentru a afla care este rata pentru suma de care ai nevoie.

  • Moneda

Pe piață exista credite în diferite monede (Euro, RON, USD). Sfatul nostru este să alegi acea monedă care este potrivită veniturilor tale astfel încat să nu te afecteze foarte mult fluctuațiile de schimb valutar și să nu îți majoreze costurile.

De asemenea, asigură-te că faci comparația creditelor folosind aceeași monedă. Moneda în care se acorda creditul este importantă, însă există și alte condiții ce pot influența puternic caracteristicile împrumutului. Spre exemplu, una dintre acestea este evoluția în timp a indicelui de referință pentru moneda în care ai împrumutat, indice de care este legată variația dobânzii.

  • Costurile prezente și viitoare ale creditului

Este important să fii atent la modul în care aceastea sunt prezentate (există cazuri în care poți fi indus în eroare) și la alte costuri adiționale (uneori substanțiale). Verifică întotdeauna valoarea Dobânzii Anuale Efective pentru a compara mai multe credite cu ipotecă deoarece există mai mulți factori, pe lângă dobândă, care influențează costul total al unui credit cu ipotecă. Verifică, de asemenea, la ce perioadă de timp variază dobânda ( 3 luni, 6 luni, 1 an). Te invităm să citești cu atenție secțiunea „Costurile unui credit cu ipotecă”.