Pasul 5

The costs of a mortgage loan

Ca orice alt produs pe care il cumperi, un credit cu ipoteca are si el costuri. Iata mai jos cateva componente pe care trebuie le iei in considerare :

Rata dobanzii

Este de obicei principala componenta si poate fi fixa sau variabila. Trebuie sa fii atent sa nu compari un credit cu rata fixa cu un credit cu rata variabila (e ca si cum ai compara mere cu pere). In multe cazuri prezentarea ofertei te poate induce in eroare. Verifica daca rata dobanzii prezentata este relevanta pe intreaga perioada a creditului, sau este doar o oferta valabila pe o perioada scurta de timp si care ulterior, poate creste semnificativ, facand astfel creditul sa devina foarte scump.

Fii foarte atent asupra perioadei in care rata dobanzii este fixa si afla cum se vor modifica ratele tale lunare in momentul in care dobanda va deveni variabila. Atunci cand dobanda este variabila este important sa stii elementele la care se raporteaza. Dobanda se poate schimba in functie de un index care nu tine de decizia creditorului (ROBOR/Euribor/ Libor/ etc), dar si de alti factori care tin de strategia creditorului.

La Verida Credit noi iti propunem un credit cu ipoteca inteligent: 30 ani Aceeasi Rata, in dolari, a carui dobanda nu se va schimba pe toata perioada imprumutului si care este singurul credit din Romania cu rata fixa in USD (dolari americani) pentru intreaga perioada.

La Verida Credit platesti mereu aceeasi rata sau chiar una micsorata. Platesti ratele la timp si te asiguram ca vei avea o reducere a platilor lunare, daca acestea vor fi facute la timp, deoarece dobanda creditului tau va scadea cu pana la 1,4% in primii 2 ani ai creditului. Astfel ai control total asupra banilor tai, chiar poti face si economii.

Comisionul lunar

Verifica daca exista un comision lunar – acesta este un cost aditional pe care il vei plati in fiecare luna, ce poate ajunge pana la 0.5% lunar din valoarea soldului, ceea ce inseamna un cost aditional de peste 6% pe an peste rata dobanzii! Aceste comisioane lunare pot purta diferite nume, cum ar fi: comision de administrare, etc.. Astfel, este important sa intelegi ce reprezinta fiecare denumire.

Exemplu de calcul al creditului cu ipoteca:

Prin creditul cu ipoteca 30 ani Aceeasi Rata va asiguram, conform contractului de credit, ca nu vom schimba niciodata plata lunara.

Spre exemplificare:

Pentru un credit VERIDA în valoare de 45.000 USD pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă de 7,90% fixă pe 30 ani, rata lunara este in suma de 338.39 USD, echivalentul sumei de 1341.72 RON.

Comisioanele percepute de Verida pentru majoritatea creditelor sunt comisionul de analiza de 500 USD, care se retine o singura data din credit, la momentul acordarii creditului si comisionul de administrare lunar de 0.03% aplicabil la soldul creditului. Dobânda anuală efectivă: 8.70%. Valoare totală plătibilă in 360 de rate: 121 917.89 USD.

Verida Credit este specializata in acordarea creditelor imobiliare pe termen lung cu dobanda fixa, pe toata durata creditului, in dolari (SUA). In acest caz singura variabila la creditul VERIDA este cursul valutar USD/RON. In situatia in care cursul valutar USD/RON va creste cu un procent de 20%, rata initala va creste de la 1341.72 RON (338.39 USD*3.965 RON/USD) la 1610.06 RON (338.39 USD*4.758 RON/USD).

Legislatia privind protectia consumatorilor, OUG 52/2016, da dreptul consumatorilor sa solicite conversia creditului in moneda in care isi realizeaza majoritatea veniturilor sau in cea a tarii de rezidenta.

Creditul se va rambursa in moneda in care a fost acordat si anume DOLARI SUA.