Pasul 2

How much can I borrow?

Ce suma poti imprumuta prin credit cu ipoteca?

Pretul locuintei este partea cea mai importanta din totalul costurilor legate de cumpararea unui imobil. Cu toate acestea, nu uita sa iei in calcul si costurile aditionale (costul evaluarii imobilului, taxele notariale, prima de asigurare).

De aceea, este important sa iti construiesti un buget si sa te asiguri ca te incadrezi in el. Pentru a afla ce suma poti imprumuta trebuie sa-ti raspunzi la doua intrebari:

 

  1. Ce plata lunara este potrivita pentru tine si stilul tau de viata?

Cifra nu ar trebui sa depaseasca 50% din veniturile lunare ale familiei, dar e mai bine sa calculezi exact avand in vedere urmatoarele aspecte:

In mod normal veniturile cresc in timp, dar e bine sa fii prevazator si sa presupui ca aceasta crestere nu va fi foarte mare. Cheltuielile tind sa creasca in timp, mai ales daca planuiesti sa iti intemeiezi o familie si sa ai copii. Poate ar fi bine sa evaluezi cheltuielie tale lunare actuale (alte rate, electricitate, telefon, intretinere, etc.) astfel incat rata lunara a noului credit sa nu afecteze stilul tau de viata.

Odata ce ai estimat care este suma maxima pe care o poti returna lunar, pentru un calcul detaliat este mai bine sa ne contactezi, iar unul dintre ofiterii nostri iti va da toate informatiile necesare, personalizare special pentru tine.

  1. Care este suma pe care trebuie sa o am din alte surse pentru a cumpara o locuinta?

Daca intentionezi sa iti cumperi o locuinta, in mod normal trebuie sa ai minim 25% din valoarea acesteia daca veniturile sunt in valuta creditului sau indexata la aceasta, bani pe care ii poti aduna din mai multe surse – economii, un alt credit, de la parinti, alti membri ai familiei sau din vanzarea unui alt bun.

Daca intentionezi sa iti renovezi sau extinzi actuala locuinta, nu este nevoie sa dispui de un avans.

In plus, in orice situatie, va trebui sa acoperi costurile initiale de acordare a creditului (comisionul de acordare, costul evaluarii imobilului, taxele notariale, prima de asigurare).