Pasul 1

What is a mortgage loan

Creditul imobiliar sau ipotecar este un imprumut prin care iti poti achizitiona, renova, extinde sau construi o casa, iar plata creditului este garantata de o ipoteca asupra locuintei. Creditul ipotecar/imobiliar ti se poate acorda pe o perioada de pana la 30 de ani. Prin acest tip de credit, in general, poti accesa o suma mai mare de bani pe o perioada lunga de timp, de aceea si dobanda unui credit imobiliar este mai avantajoasa fata de dobanda unui credit negarantat. Pentru clarificare, creditul ipotecar si creditul imobiliar reprezinta acelasi tip de credit, si anume un credit care poate fi acordat pe termen lung si cu suma obtinuta se va realiza o investitie imobiliara.

Ipoteca este inregistrata in Cartea Funciara, iar locuinta adusa in garantie nu poate fi vanduta fara acordul finantatorului, pana ce creditul nu este rambursat. Desigur, in cazul in care doresti sa o vinzi, acest lucru este posibil, dar va trebui ca din suma obtinuta sa achiti in totalitate creditul.

Creditul imobiliar il poti utiliza pentru:

  • Achizitia unei proprietati rezidentiale – de exemplu, daca doresti sa cumperi un apartament care costa 100.000 euro dar ai doar 25.000 euro, poti sa soliciti un credit cu ipoteca de 75.000 euro pe care il poti garanta cu apartamentul pe care il vei cumpara.
  • Pentru extinderea sau renovarea casei pe care o detii deja sau construirea uneia noi

Creditul cu ipoteca pentru diferite alte scopuri – daca esti proprietarul unui imobil rezidential (destinatia principala de locuinta) care nu este ipotecat sau este ipotecat pentru un imprumut cu valoare mica, poti sa il folosesti ca garantie pentru a acoperi cheltuielile unui eveniment important in familie sau pentru orice alt scop. Acest tip de credit este in general denumit in piata credit de consum cu ipoteca. Acest credit insa se poate acorda pe un termen de maxim 5 ani.