Ce este un IFN

Institutiile financiare nebancare (IFN) sunt institutii reglementate, la fel ca si bancile, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Un IFN poate functiona doar daca primeste aprobare de functionare de la BNR, iar pe parcursul functionarii este monitorizat si supravegheat de catre BNR (prin obligativitatea de raportare catre BNR a diverselor date, prin obligativitatea aplicarii regulamentelor emise de catre BNR, cat si prin inspectiile periodice pe care BNR le poate face).

IFN-urile fac parte alaturi de banci si de alte institutii financiare expres prevazute de lege, din sistemul institutional financiar aflat sub controlul BNR. Din acest punct de vedere, nu este nicio diferenta intre un IFN si o banca (a se vedea in acest sens www.bnr.ro cu toate registrele de inregistrare ale bancilor, IFN-urilor si ale altor institutii financiare).

Conditiile de calitate si soliditate financiara pe care trebuie sa le indeplineasca actionarii unui IFN, precum si conditiile de expertiza si experienta pe care trebuie sa le indeplineasca conducatorii unui IFN sunt similare cu cele ale bancilor, iar BNR avizeaza indeplinirea acestor conditii. Cu alte cuvinte, nu oricine poate infiinta sau conduce un IFN. Mai mult, organizarea unui IFN este similara cu cea a unei banci in ceea ce priveste separarea departamentelor angajate in activitati diferite (spre exemplu acordare credite versus aprobare credite),  structura ierarhica, precum si in ceea ce priveste structurile de control interne si de audit.

Diferenta majora dintre un IFN si o banca este faptul ca un IFN nu poate lua depozite de la populatie, de aici si cerintele de capital social si de risc mai relaxate pentru un IFN fata de o banca, intrucat un IFN nu devine dator catre public, ci publicul, prin accesarea de credite devine dator catre IFN; deci riscul nerambursarii este suportat doar de catre IFN, publicul neavand niciun fel de risc.

Verida Credit IFN SA are un capital social de peste 19 milioane de lei.  Verida este auditata financiar de catre auditori cu reputatie si retea internationala si are linie de finantare acordata de catre o agentie guvernamentala a SUA. Calitatea portofoliului de credite aflat in patrimoniul Verida Credit este auditata regulat  de catre Deloitte, companie aflata, de asemenea, in topul caselor de audit globale. Verida Credit are o echipa de management si de control al riscurilor asigurata de profesionisti cu vechime de cel putin 10 ani in creditare ipotecara, fiind profesionistii care au lansat prima societate de credit ipotecar din Romania, in 2002 si care au pus bazele pietei de credit ipotecar romanesti.

Toate aceste caracteristici recomanda Verida Credit ca un partener  extrem de solid ca orice alta banca de renume, in privinta acordarii de credite cu ipoteca, cu diferenta de calitate pe care Verida Credit o poate produce in plus datorita specializarii exclusive pe acest produs.