Specialistul in credite

Unul dintre cele mai interesante aspecte atunci cand comparam procentele proprietarilor de locuinte din diferite tari este ca acestea nu par sa fie corelate cu nivelul de bogatie sau cu nivelul de fericire al respectivelor popoare.

Cu o rata a proprietatii de 96,6% in 2012 (conform Eurostat), Romania este clasata pe primul loc in Europa, inaintea Novergiei, care are un nivel de 84,4%, in timp ce Germania ramane la un nivel de 53,3% si pe a 42-a pozitie in clasament. Dar daca comparam PIB-ul acestor tari, cat si nivelul perceput de fericire conform unui raport global realizat de Organizatia Natiunile Unite in 2012, rezulta diferite combinatii: grad de proprietate ridicat + PIB/cap de locuitor ridicat + grad inalt de fericire (Norvegia, a treia cea mai fericita tara din lume cu un PIB/cap de locuitor de 99,6 mii USD), grad de proprietate scazut + PIB/cap de locuitor ridicat + grad inalt de fericire (Germania, clasata pe locul 30 in topul celor mai fericite tari, PIB/cap de locuitor de 42,6 mii USD) si un grad inalt de proprietate + PIB/ cap de locuitor scazut + nivel de fericire scazut (Romania, PIB/cap de locuitor la 8,4 mii USD si a 80-a pozitie in topul celor mai fericite tari). Lasand la o parte posibilele motive culturale pentru care romanii au o predispozitie mai mare sa vada viata in negru, prin comparatie cu vecinii lor europeni, luand si alte exemple din diferite tari – europene sau nu – nu ar rezulta mai multe corelatii.

Cativa factori pot explica aceste diferente in rata de proprietate asupra locuintelor. In primul rand, motivele istorice si culturale pot explica rata crescuta de proprietate din majoritatea tarilor Est Europene, cand proprietatile nationalizate au fost retrocedate populatiei, precum s-a intamplat in Romania dupa 1990. De asemenea, distrugerea totala sau partiala a aproape 4,5 milioane de case din Germania infranta in 1945, urmata de o lansare a unui program important de finantare a locuintelor de catre stat, dar si conditiile stringente de eligibilitate pentru a obtine un credit ipotecar ca persoana fizica, au condus la situatia actuala din Germania.
Acest ultim exemplu demonstreaza rolul critic pe care guvernul l-a jucat in favorizarea, sau nu, a proprietatii asupra locuintelor, precum, spre exemplu, reducerea de taxe, reducerea dobanzilor la creditele ipotecare in Franta (program sistat in 2011) sau reglementarea chiriilor din Germania de astazi. Desi evolutia demografica a jucat un rol important in evolutia preturilor proprietatilor in Franta si Germania in ultimii ani (din 2005 Germania pierde 100.000 de locuitori in fiecare an, in timp ce Franta castiga 375.000), cresterea de 100% a preturilor proprietatilor in Franta, comparativ cu o crestere de 5% in Germania in ultimii ani, demonstreaza impactul semnificativ pe care politicile guvernamentale il au asupra pietei imobiliare. Nu in ultimul rand, motivele personale, precum dorinta de a fi proprietar pentru a asigura o locuinta pentru copii, protejarea familiei impotriva fluctuatiilor din piata chiriilor sau a beneficia de castiguri din aprecierea proprietatilor, sunt factori importanti care influenteaza fluctuatiile ratelor de proprietate a locuintelor.

In acest context, situatia Romaniei este cu atat mai interesanta. Precum am precizat mai sus, Romania are o rata a proprietatii uimitoare, aproape de 100%. In anii dinaintea lui 2008 piata a fost caracterizata de o specula puternica (in special pe terenuri), favorizata de o comunitate bancara avida de cote de piata si cu suficiente resurse de finantare de la companiile-mama. Din 2008, lipsa unei finantari pe termen lung, combinata cu politici de garantare mai stricte si ezitarea indivizilor de a investi pe termen lung in anumite perioade, au dus la o scadere de 50% a preturilor proprietatilor imobiliare. In timp ce muti indicatori macroeconomici ai Romaniei devin sau raman pozitivi si se claseaza printre cei mai buni din Europa (crestere PIB, rata somajului, deficit bugetar etc.) va fi cu adevarat interesant sa urmarim evolutia ipotecilor si a pietei imobiliare in urmatorii doi ani.
Avand in vedere ca nu mai ramane prea mult loc pentru o crestere a gradului de proprietate, trebuie sa speram ca perspectiva unei aprecieri a pietei imobiliare va conduce la un avans al Romaniei, aflata acum pe a 80-a pozitie, in fata Libiei si dupa Kosovo, in topul ONU al celor mai fericite tari.

Lasă un răspuns